İSTİKLÂL MARŞI'MIZ
Biz, Can ile Canan. İkiz kardeşleriz. Babamız, annemiz, kardeşimizle birlikte İstanbul’daki yuvamızda yaşıyoruz.
Akşamları ailemizle bir araya geldiğimizde en sevdiğimiz şey onlara şiir okumak. (…) En çok da İstiklâl Marşı’nı okumak hoşumuza gider.
Misafirlerimiz geldiğinde de böyle yaparız. İstiklâl Marşı’nın bize hissettirdiği duyguları sevdiklerimizle paylaşmaya bayılırız.
İstiklâl Marşı’nı ezberlemek kolay olmadı. Bazen okumakta zorlansak bile misafirlerimiz bizi ayakta alkışlar. İşte o an kendimizi en usta sanatçılar gibi hissederiz.
İstiklâl Marşı’mız niçin yazılmış, biliyor musunuz? En iyisi o günlerde yaşananlardan söz ederek anlatalım: Osmanlı Devleti uzun savaşlar sonunda zayıf düşmüş. Düşmanlar topraklarımızı işgal etmeye başlamışlar.
İşgal ne demekti? Bunu derste öğretmenimiz anlatmıştı. İşgal, başkasına ait bir toprağı almak, ele geçirmek anlamına geliyordu. Düşünsenize, birileri (…) evimizi bizden almaya çalışsa izin verir miyiz? Düşmanlar, dedelerimizin elinden evini değil, vatanlarını almaya çalışıyorlardı. (...)
Atalarımız, bu durum karşısında birlik olmuşlar. Düşmanları yurdumuzdan çıkarmak için Millî Mücadele’yi başlatmışlar. Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni açarak yeni bir devlet kurmuşlar. Bu devletin bir marşa ihtiyacı varmış. Bu marşın yazılması için bir yarışma düzenlenmiş. Büyük şair Mehmet Âkif Ersoy’un “Korkma!” diye başlayan şiiri birinci seçilmiş. Sonra da bestelenip marş hâline getirilmiş.
Günümüzde okullarda, millî bayramlarda, askerlerin törenlerinde hep İstiklâl Marşı okunur.
O bizim kahramanlık destanımızdır. Atalarımızın Kurtuluş Savaşı’nda hissettikleri acıyı, açlığı, korkuyu ve daha nice duyguyu anlatan muhteşem bir eserdir.
Nefise ATÇAKARLAR
İstiklâl Marşı’mız Nasıl Yazıldı?
(Kısaltılmıştır.)
Tüm 2. Sınıf Dinleme Metinlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız
Tüm 2. Sınıf Etkinlikleri İçin Tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder