Kuyruklu a işareti (@) günümüzde elektronik posta (e-posta) adreslerimizin ayrılmaz bir parçası! Bu işaretin geçmişte matematikte kullanılan bir ölçü biriminin simgesi olduğunu biliyor muydunuz?
Günümüzde artık pek çok kişinin tıpkı ev adresi ya da telefon numarası gibi özel bir elektronik posta (e-posta) adresi var. Bu e posta adresi sayesinde İnternet üzerinden birbirimizle yazışabilir, haberleşebiliriz. Gelelim e-posta adreslerindeki @ işaretinin ne işe yaradığına... Bu işaret, elektronik posta adresini ikiye ayırır. Adresin ilk kısmı kişiye ait posta kutusunu, sonraki kısmı ise servis sağlayıcının adını gösterir.
Elektronik posta adreslerinde “@” işaretini ilk kez Ray Tomlinson (Rey Tamlinsın) adında bir bilgisayar mühendisi 1977 yılında kullanmış. Tomlinson’un amacı, karışıklıkları önlemek için, klavyede bulunan, ancak kimsenin adında bulunmayan bir işareti kullanmakmış.
Kuyruklu a (@) işaretinin klavyelerde yerini almasıysa daha eski zamanlara dayanıyor. Bu işaret, ilk olarak 1885’te daktilo klavyelerinde kullanılmaya başlanmış. Ardından da günümüz bilgisayarlarının klavyelerinde yerini almış.
İngilizcede kuyruklu a işaretinin karşılığı olarak “at (et)” sözcüğü kullanılır. Bu sözcük, “-de”, “-da” anlamına gelir. Bir başka deyişle @ işareti, o kişinin o adreste bulunduğunu gösterir. Türkçe’de ise @ işaretinin Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen karşılığı “kuyruklu a”dır.
@ işaretinin kökenine ilişkin kesin bir bilgi yok. Ancak “@” işaretiyle ilgili en eski yazılı belge, Şoransalı bir tüccarın 1536’da yazdığı bir mektup. Bu mektupta, “@” işareti, “amphora (amfora)” sözcüğünün kısaltması olarak kullanılmış. Eski zamanlarda, özellikle Akdeniz’de tahıl, baharat ve şarap taşımada kullanılan küplere “amfora” denir. Amfora sözcüğünün bir karşılığı da, “arroba” sözcüğüdür. Arroba, bir amforanın alabileceği ağırlık miktarını gösteren bir ölçü birimi. “Arroba”, aynı zamanda “amfora” sözcüğünün İspanyolca ve Portekizce’deki karşılığı. İşin ilginç yanı, bugün İspanya ve Portekiz’de “@” işareti “arroba” olarak adlandırılıyor. Tahminler, “@” işaretinin, satılan malların fiyatlarını belirtmek için kullanıldığını gösteriyor. Örneğin, tanesi 8 TL’den 10 portakal alınabildiğini göstermek üzere “10 portakal @ 8 TL” şeklinde yazılırmış.
Meltem CEYLAN ALİBEYOĞLU
0 yorum:
Yorum Gönder