TÜRK DİLİ VE KOMPOZİSYON-1 DERSİ
KİTABIN ADI
|
VURUN KAHPEYE
|
KİTABIN YAZARI
|
HALİDE EDİP ADIVAR
|
YAYIN EVİ VE ADRESİ
|
ÖZGÜR YAYINEVİ
|
BASIM YILI
|
1999
|
1.Kİtabın Konusu:
Vurun Kahpeye adlı romanda Halide Edip Adıvar; Kurtuluş Savaşı yıllarını aydın kesimden biri olan Aliye Öğretmen'in gözünden anlatır. İdealist bir karakter olan Aliye'nin köydeki çabaları, yaklaşan Yunan işgali, köy zenginlerinin ve imamın düşmana yardımcı olması ve Aliye'nin tüm bunlara karşı verdiği mücadele kitabın konusunu oluşturur.
2.Kİtap özetİ:
Aliye köye erkenden gelmişti. Çocuklara ders vermek için köyün okuluna gitti. Ancak orada okulun hizmetlisi Mehmet Efendi ve müdürden başka kimseyi bulamadı. Daha sonra Aliye'ye okulu
tanıttılar, köyde nerede kalacağını gösterdiler. Aliye Ali Rıza Efendi'nin evinde kalacaktı.
Ali Rıza Efendi ve karısı, Aliye'yi
yıllar önce ölen kızlarının yaşında olması sebebiyle çok sevdiler. Aliye de bu
yüzden kendini çok rahattı ve güvende hissediyordu kendisini. Zamanla köydeki insanlar da yavaş
yavaş Aliye'yi tanıdı.
Aradan geçen zamanda Yunanlılar
köye yaklaşmışlardı. Köyün düşman tarafından işgali artık an meselesiydi. Köyün imamı ve köyün zenginlerinden birkaçı alçakça
düşmana yardım etmeye başladılar. Köy imamı, genç ve güzel Aliye'nin güzelline kapılıp onu değişik yollardan elde
etmek için düşmanla iş birliğine girdi. Düşman köyü işgal ettiğinde Aliye de ona kalacaktı. Tosun Bey ise, düşmanın
gidişatını yavaşlatmak için elinden geleni yapıyordu. Fakat köyde neler olup bittiğinden habersizdi ve arkasında dönen hain dolaplardan haberi yoktu.
Köy imamı Fettah Hoca'nın bazı önemli zamanlarda Tosun Bey ve arkadaşlarını Yunan kuvvetlerine ispiyonladı. Bu gambazlıklar yüzünden Tosun Bey'in kuvvetleri zor anlar yaşadı. Bu olaylar yaşanırken, köydeki hainlerden yardım da alan Yunanlılar köye girmişti. İmam Fettah ise canla başla Yunanlılara yardım ediyordu. Sebebi ise Aliye'yi en kısa zamanda elde
edebilmekti.
Bütün bu olaylar olurken idealist öğretmen Aliye de boş durmuyordu. Tosun Bey gibi bir vatansever olan Aliye, okuldaki öğrencilerini alıp her gün
köyün meydanında dolaştırıyordu. Ayrıca onlara sık sık Türk kanı taşıdıklarını hatırlatıyor, bu
yüzden de vatanlarını kanlarının son damlasına kadar savunmaları gerektiğini anlatıyordu. Ayrıca öğrencilere vatan savdası ile ilgili marşlar söyleterek
dolaştırıyordu.
Aliye bir gün eve gittiğinde Ali Rıza Efendi'nin Yunanlılar
tarafından tutuklandığını öğrendi ve hemen Yunan karargahına gidip Yunanlı komutandan onu serbest bırakmasını
istedi. Aliye'nin güzelliğinden etkilenen komutan da Aliye'ye uygunsuz teklifte bulundu. Aliye ise bu uygunsuz teklife hiçbir karşılık vermeden Ali Rıza Efendi'yi alıp karargahtan ayrıldı.
Aradan geçen zamanda Fettah Bey'in yaptıkları ve düşman işbirlikçileri, köylüyü galeyana getirip Aliye’ye karşı tavır aldırdılar. Gittikçe köşeye sıkışan ve tüm hainlere karşı tek başına mücadele etmek zorunda kalan idealist öğretmen Aliye, öldürüldü.
3.Kİtabın Ana Fİkrİ:
Türk Milleti büyük acılar yaşadığı Kurtuluş Savaşı yıllarında, sadece yurdunu işgal eden düşmana karşı savaşmamış; aynı zamanda içteki hainlere karşı da büyük bir mücadele vermiştir. Sahip oldukları zenginliklerini kaybetmek istemeyen ve daha da fazlasını alabilmek için düşmanla iş birliği yapan köy ağaları ve sahip oldukları dini konumu halkı kandırmak ve daha fazla dünyalık kazanmak isteyen imam görünümlü karaktersizler; bu zorlu savaşta milletimizin baş etmek zorunda kaldığı diğer kişilerdir. Bu kitapta da, Aliye aydın ve vatansever bir Türk olarak, vatanını kanının son damlasına kadar savunmuş ve bu uğurda fikirlerinden asla taviz vermemiştir.
4.Kİtaptakİ olayların ve şahısların değerlendİrİlmesİ:
Aliye: İdealist ve vatansever bir aydın kişidir. Kanının son damlasına kadar, atalarından 5000 yıldır kendisine miras kalan değerleri savunmuş ve istiklali bir yaşam biçimi olarak kabul etmiştir. Eğitimsiz köylüyü eğitmeye çalışmış, fakat tek başına giriştiği bu mücadeleyi hayatını feda ederek tamamlamıştır.
Tosun Bey: Vatansever bir komutan olarak, milletinin kendisine verdiği görevi sonuna kadar sürdürmüştür. Sahip olduğu az kuvvet ile, çok az cephanesini kullanarak düşmana karşı vatanını savunmuştur. Hainlerin düşmanla iş birliğine girmesi kendisinin işlerini iyice zorlaştırmıştır.
Ali Rıza Efendi: Babacan ve gün görmüş bir karakterdir. Kaybettiği kızının yerine koyduğu Aliye'yi korumaya çalışmış fakat bunda başarılı olamamıştır. Düşmana karşı olması onun da işini zorlaştırmıştır.
Fettah: Köy imamı olan, ama dinle de vatanseverlikle de hiçbir bağı olmayan bir insandır. O dönemde yaşamış ajan din adamlarından biri olarak, kendisine vaat edilenler karşılığında halkı düşmanın istediği şekilde yönlendirmiş ve istediğini elde edemese de hainlikten vazgeçmemiştir.
5.Kİtap hakkında şahsİ
görüşler:
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban adlı romanıyla aynı yapıda ve konuda olan bu kitap; maalesef o dönemde yaşanan olayları tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor. Dini kullanan imamlar, zenginliklerine zenginlik katmak isteyen ağalar ve kıt imkanlarla vatanı savunmaya çalışan vatanseverler...
Şahsi düşüncem; bu kitabın okunması konusunda. Ama kitabın Yaban kadar kuvvetli bir eser olduğunu da düşünmüyorum. Bunda Halide Edip Adıvar'ın da milletine ihanet eden ve gerçek niyetini anladığında Atatürk'ün bile soğudu bir insan olmasının da etkisi olabilir. Atatürk'ün sevmediği bir insanın, bu dönemde ikili oynayarak halktan görünüp halkını satması; bir de riyakarlığın daniskası olarak bu kitabı yazması; benim bu kitapta önyargılarımdan bir türlü kurtulamamama yol açtı.
6.Kİtabın yazarı hakkında kısa bİlgİ:
Halide Edip Adıvar'ın Hayatına Ulaşmak İçin TıklayınızTüm Kitap Özetlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız
vurun kahpeye adı kitabı okumadığınız anlaşılıyor. en basitinden aliyenin evinde kaldığı isim ömer efendi ali rıza değil.
YanıtlaSilKitap kaç sayfa
YanıtlaSilömer efendi
YanıtlaSilPardon ama yanlis
YanıtlaSil