3. SINIF MATEMATİK İKİ DOĞRUNUN BİRBİRİNE GÖRE DURUMU KONU ÖZETİ
Doğrunun ne olduğunu "Doğru, Işın ve Doğru Parçası" adlı konumuzda, doğrunun yere olan konumuna göre aldığı isimleri de "Yatay, Dikey ve Eğik Doğrular" adlı konumuzda anlatmıştık. Şimdi ise; doğruların birbirine olan durumlarına göre aldıkları isimleri anlatacağız.
Doğru, diğer doğruyla arasındaki ilişkiye göre esas olarak iki farklı şekilde adlandırılır. Bunlar paralel doğrular ve kesişen doğrulardır. Kesişen doğrular da kendi aralarında ikiye ayrılır, dik kesişen doğrular ve kesişen doğrular.
Birer görselle bu terimleri daha iyi açıklayabiliriz.
İki doğru birbiriyle kesişmiyorsa ve uzatıldıklarında da kesişme ihtimalleri yoksa, bu doğrulara paralel doğrular denir. Paralel doğrular, aynı doğrultuda uzanırlar ve bu yüzden kesişme ihtimalleri yoktur.
Yukarıda yer alan görseldeki a doğrusu ve b doğrusu birbirlerine göre paralel doğrulardır.
İki doğru birbiriyle dik bir biçimde kesişiyorsa, bu doğrulara dik kesişen doğrular denir. Dik kesişen doğrular, birbirlerini dik bir biçimde keserler. Aralarındaki açı dik açıdır, yani 90 derecedir.
Yukarıda yer alan görseldeki a doğrusu ve b doğrusu birbirlerini dik kestikleri için dik kesişen doğrulardır.
İki doğru birbiriyle dik olmayan herhangi bir biçimde kesişiyorsa, bu doğrulara kesişen doğrular denir. Kesişen doğrular, birbirlerini dik bir biçimde kesmezler. Aralarındaki açı, hiçbir zaman 90 derece değildir. Zaten aralarındaki açı dik olsa, dik kesişen doğrular adını alırlardı.
Yukarıda yer alan görseldeki a doğrusu ve b doğrusu kesişen doğrulardır.
beğenmedim bu ne ya çok irenç
YanıtlaSilYani kısaca ANONİM ALPER
YanıtlaSilkısaca neğendim sayfanızı
Olum Ben yedincisınıfım bu konulara bakmak zorunda kaldım sgsgdtsfs
YanıtlaSilsozluk tanimi yapmislar ya
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışlar
YanıtlaSilHiç güzel değil aradığım v
YanıtlaSilCevabı bulamadım
3. Sınıf matematik dersi test soruları ve çözümleri atın lütfen...
YanıtlaSil