İstanbul'un fethinin 558’inci yılı dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında ilk olarak Fatih Sultan Mehmet Han'ın Fatih Camisi'nde bulunan türbesi ziyaret edildi. Türbe ziyareti sonrası konuşan Başkan Topbaş, “Bu şehir Fatih Sultan Mehmet ile bir Türk, bir Osmanlı şehri olmuş ve dünyanın yönetiminde oldukça etkin bir hal almıştır” dedi.
Fatih Sultan Mehmet Han'ın Fatih Camisi'nde bulunan türbesi ziyaretine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Garnizon Komutanı Vekili Tümgeneral Tayfun Özden, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Abdülhamit'in 4. kuşaktan torunları Orhan Osmanoğlu ve Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu katıldı.
Fatih Camisi'nin avlusunda türbeyi ziyaret eden Vali Mutlu ve beraberindeki heyet, türbeye çiçek bıraktılar. Daha sonra türbede bulunan bir imam Fetih Suresi'nin içerisinden Kuran tilaveti okudu.
Türbe ziyareti sonrası basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu, ''İstanbul gibi dünyanın en güzel şehrini fetheden, bugün bizlere böylesine güzel bir şehir bırakan başta Fatih Sultan Mehmet Han ve aziz atalarımızı rahmetle anıyoruz'' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta İstanbul'un dünyanın incisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Bu şehir Fatih Sultan Mehmet ile bir Türk, bir Osmanlı şehri olmuş ve dünyanın yönetiminde oldukça etkin bir hal almış. O zamanki mantığa baktığımız zaman, militarist bir hareket değil, bir çağın değişmesine sebep olan, insanlığa değer veren, yönetimle insanlığın buluştuğu bir yönetim anlayışı ortaya koymuş. Kenti imar ederken de Doğu Roma ve Bizans'tan da kalan eserleri de ihmal etmemiş, onları da ayakta tutmuş, onlara değer vermiş bir anlayış var. Tüm sanatçıları, bilim adamlarını İstanbul'a davet etmiş ve İstanbul o dönemde köhne yeryüzünün artık dünyaya haykıran bir yüzü haline gelmiş. Artık bize düşen görev de, bize bu miras olarak kalan, dünyanın incisi olan mükemmel şehri gelecekte de çok farklı yerlere taşımak ve bugün de dünyayla yarışmasını sağlamaktır.''
Daha sonra, Fatih İtfaiye Meydanı'nda bulunan Fatih Anıtı'nda bir tören düzenlendi. Törende anıta çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.
Buradaki törenin ardından tüm katılımcılar hep birlikte Belgradkapı'daki tören alanına geçti. Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Garnizon Komutan Yardımcısı Tümgeneral Tayfun Özdem burada vatandaşları selamladı.
Temsili Osmanlı askerleri mehter marşları ve top atışları eşliğinde surlara saldırdı. Koçbaşı ile kapıyı yıkan temsili askerler tekbirler eşliğinde surlara tırmandı. Fetih, surlara Türk bayrağının çekilmesi ile tamamlandı. Fethin ardından temsili Fatih Sultan Mehmet ve beraberindekiler askerleriyle surlardan çıkarak geçiş yaptı.
Temsili fethin ardından konuşma yapan Başkan Kadir Topbaş, Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı başlatan fethin insanlık için yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi.
Fatih Sultan Mehmet'in fethin 2. günü askerlere sokakta dolaşmayı yasakladığını ve şehirde yaşayan herkesin yaşam hakkını güvence altına aldığını belirten Başkan Topbaş, ''Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri, yine fethin 2. günü belediye başkanı atayarak yeni bir yönetim anlayışını dünyaya ilan etmiştir. Şatolardan ve kale şehirlerden yönetilen insanlık yeni bir yönetim anlayışıyla böylece tanışmıştır'' dedi.
Başkan Topbaş, Fatih'in, ''Hakiki sanat muhteşem bir şehir kurmaktır'' sözünü hatırlatarak, ''Fatih Sultan Mehmet, bilim ve ilim adamlarını, sanatçıları şehre davet ederek, şehrin köhnemiş bölgelerini yeniden imar etmiş ve önemli eserlerin yapımını başlatmıştır. Böylece İstanbul yeni yüzüyle dünyanın en önemli kenti haline gelmiştir'' dedi.
İstanbul'da 85 bin kilometrelik Antik Roma yoluyla 9 bin kilometrelik İpek Yolu'nun kesiştiğini belirten Başkan Topbaş şöyle devam etti: ''Kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu bu şehir, gerçek anlamda İstanbul'un fethiyle birlikte bir barış ve huzur kenti haline gelmiştir. 5,5 asrı aşkın zaman dilimi içerisinde de dünyaya kendini bu şekilde hissettirmeye devam etmiştir. Türk'ün medeniyet anlayışını hoşgörüsünü farklı kültür ve inançlardan insanların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşamasını burada özellikle dünyaya yansıtmıştır. Jean Jacques Rousseau'nun babası Isaac Rousseau, Galata'da yaşamış ve sarayda saat tamirciliği yapmış. J. J. Rousseau, Fransız ihtilalinin banisi. Hatıratında, 'Benim fikirlerimin oluşmasında babamın İstanbul'da bulunuşu vardır' diyor ki kendisi, babası döndükten sonra doğmasına rağmen bundan bahsetmekte. Biz bugün, ecdattan bize miras olarak kalan bu güzel kenti dünyadaki diğer şehirlerle yarışa soktuk.''
İstanbul'u fiziksel anlamda değişim ve dönüşüm sürecine tabi tuttuklarını belirten Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sonlandırdı: ''Bu bağlamda bizler de bu şehrin dünyadaki büyüyerek gelişen şartlarda ekonomik bir güç olarak ve geçmişten aldığımız güçle, medeniyetimizden aldığımız değerlerle geleceğe hep birlikte yürümekteyiz. 558. fetih yılında bu fethi gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerine, onun kıymetli askerlerine, Alparslan'dan Fatih Sultan Mehmet'e aziz Atatürk'e kadar bu topraklar için kanlarını dökmüş şehit ve gazilerimizi rahmetle minnetle şükranla anıyorum. İnanıyorum ki geçmişteki ecdadımızın bu şanlı tarihinden ilham alan gençlerimiz dünya ile mücadelede ve onlarla rekabette kendilerini çok farklı noktalara taşıyacaklardır.''
Konuşmaların ardından Arnavutköy Kız Meslek Lisesi öğrencilerinden Cansu Karasu, Fetih Marşı şiirini okudu.
İlköğretim öğrencilerinin halk oyunları gösterisinin ardından, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin 558. yıl dönümü kapsamında İstanbul genelinde düzenlenen şiir kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Vali Mutlu, Garnizon Komutanı Vekili Özden ve Belediye Başkanı Topbaş tarafından ödülleri takdim edildi. Etkinlik, tören geçişiyle sona erdi.
ibb.gov.tr
0 yorum:
Yorum Gönder