Sitemizi Facebook'ta Beğenmek İster misiniz?

24 Nisan 2011 Pazar

Verimli Ders Çalışmanın Püf Noktaları



Amaç çok ders çalışmak değil, etkili ve verimli çalışmayı gerçekleştirebilmektir.  Programlı çalışmak hem öğrencinin verimini arttırır hem de kendisine zaman ayırabileceği için  hobileriyle de ilgilenebilir.
            Ders çalışmayı engelleyen en önemli şeylerden biri öğrencinin ürettiği bahanelerdir. O nedenle  bu bahanelerden uzaklaşmak ders çalışmaya başlamayı kolaylaştırır.
            Ders çalışmada veriminizi arttırabilecek noktalar :

1. Derse  başlamak ve bitirmek için belirli bir zaman yoktur. Oluşturduğunuz çalışma planınızı, o günün derslerine, koşullarına ve ihtiyaçlarınıza göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
2. Çalışma süresinin uzunluğunu çalıştığınız derse ve konuya göre belirlemelisiniz. Aralarda mutlaka küçük dinlenme aralıkları vererek çalışmalısınız.
3. Aniden çıkan bir işin planınızı aksatmaması için çalışma saatlerini değiştirerek uygulama yapabilirsiniz.
4. Konuyu nasıl çalışacağınızı belirlemek de önemli bir noktadır.  Öğrenmek için konu çalışmaya mı, konu tekrarı yapmaya mı yoksa soru çözmeye mi ihtiyacınız olduğunu belirleyerek çalışmaya başlayın.
5. Ders çalışmanızın verimli olabilmesi için hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Belli bir amaca hizmet etmeyen çalışmalardan verim elde edebilmek pek mümkün değildir.
6. Ders çalışmaya başlarken dikkatinizi toplamış olmanız önemli bir noktadır. Dikkat olmadan öğrenme sağlanamaz. Dikkat zihinsel bir çaba  gerektirir. Dikkatinizi çalışacağınız konu üzerine yoğunlaştırmadan ders çalışmak için direnmeniz, boşuna zaman kaybetmekten başka bir işe yaramaz. Dikkatinizi toplayabilmeniz için çalışmaya  başlamadan önce vücut ve zihninizin yeterince dinlenmiş olması gerekir.

Dikkatinizi Toplayabilmek İçin;
7.  Çalışma amacınızı saptayın.
8.  Çalışma için karar verin.
9.  Çalışacağınız konuyu, merak duyabileceğiniz,ilginizi çekebilecek bir forma dönüştürün.
10. Fiziksel çevreyi düzenleyin.
11. Planlı ve sistemli ders çalışın.
12. Çalışmada çeşitlilik sağlayın.
13. Kendinize güvenin, olumlu düşünün.
Ders alışmada konsantrasyon sağlamak da çok önemlidir. Konsantrasyonunuzu arttırmak için  yapabilecekleriniz şunlardır:

14. Ders çalışmaya başlamadan önce kısa bir süre dinlenin.
15. Ders çalışırken kısa süreli aralar verin. Her 50 dakikada bir 10-15 dakikalık molalar verin.
16.   Dikkat toplama egzersizleri yapın. Ders çalışırken ara verme noktasına geldiğiniz zaman ayağa kalkıp birkaç adım odanın içinde yürüyün, odanızın camını açıp havalandırın, gerinin ve birkaç derin nefes alın. Bu egzersizlerden sonra ders çalışmaya hemen geri dönün.
17. Çalışmanızda çeşitliliğe yer verin. Uzun süre aynı ders üzerinde çalışmayın veya aynı etkinlikte bulunmayın. (Saatlerce konu çalışmak gibi.)
18.  Derse karşı olumsuz bir tutumunuz varsa bunun nedenlerini araştırın ve bu tutumu değiştirmeye çalışın.
19.   Öncelikle kısa sürede bitirebileceğiniz  çalışmalara zaman ayırın.
20.   Çalıştığınız konuyla ilgili ilginç ve  değişik örnekler bularak konuyu ilginizi çekecek bir forma dönüştürün.
21.   İyi bir çalışma ortamı oluşturun. Dikkatinizi dağıtan nesneleri odanızdan çıkarın ya da ders çalışırken göremeyeceğiniz bir bölüme alın.
22.   Öğrendiklerinizin     kalıcı    hale    gelmesi   için   uzun    süreli   hafızaya kaydedilmesi gerekir. Bunun için de öğrenilen bilgilerin düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekir.
23.   Zamandan kazanmak için her bilgiyi tekrarlamak yerine sadece konunun  önemli ve gerekli kısımlarını tekrarlamak yararlı olacaktır.
24.  Zamanı daha etkin ve verimli kullanabilmek adına kendinize bir çalışma planı çıkartın. Hangi saatlerde tekrar yapıp, hangi saatlerde konu çalışıp test çözeceğinizi planlayın.
25.  Konuları tekrar ederken bilgiler arasında anlamlı bağlar kurabilir, konunun ilginç yönlerini araştırabilir, konu üzerinden semboller çıkartarak kodlayabilir veya gözünüzde canlandırabilirsiniz.
26.  Konular arasında mantıksal çıkarımlarda bulunarak veya  neden-sonuç ilişkileri kurarak çalıştıklarınızın kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.



Benzer Yazılar



2 yorum:

  1. Bütün Kuralları Bilmek Değilmiş Çalışmak Dersi Uygulamakmış Sağ olun Ders Teknik=P

    YanıtlaSil
  2. bu kurallara uyarsam başarılı olacağıma inanıyorum sizede bu sayfayı hazırladığınız için ayrıca teşekkür ederim

    YanıtlaSil